Η Ψυχολόγος

Βίκυ Κουτά

Vicky Kouta

Η Βίκυ Κουτά είναι Ψυχολόγος, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (1604) και Ψυχοθεραπεύτρια Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Προσέγγισης (CBT). Είναι απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην συνέχεια, μετέβη στην Κύπρο, όπου περάτωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στο τομέα της Ψυχολογίας, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Έπειτα, διέμεινε για 3 χρόνια στην πόλη του Εδιμβούργου, στην Σκωτία, όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ψυχική Υγεία Παιδιού και Εφήβου, στο Πανεπιστήμιου του Εδιμβούργου (Children and Young People’s Mental Health and Psychological Practice, University of Edinburgh).

Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, ειδικεύτηκε στο τετραετές πρόγραμμα Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Ψυχοθεραπείας, στην Εταιρεία Γνωσιακών και Συμπεριφοριστικών Σπουδών. Επίσης, ολοκλήρωσε επιτυχώς την εκπαίδευση στην Γνωσιακή- Συμπεριφοριστική Θεραπεία Βασισμένη στην Ενσυνειδητότητα (Mindfulness- Based CBT), που προσφέρεται από το Oxford Mindfulness Centre του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Κατά την διάρκεια των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών της σπουδών, συγκέντρωσε κλινική και πρακτική εμπειρία από ποικίλους φορείς. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποίησε μετεκπαιδεύσεις στην Ειδική Αγωγή και πιστοποιήθηκε ως καθηγήτρια της γραφής Braille από τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος. Εργάστηκε στην Ελλάδα και στο Εδιμβούργο σε φορείς παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών και προγραμμάτων αυτόνομης διαβίωσης σε ΑΜΕΑ και ειδικότερα σε παιδιά και εφήβους με αναπτυξιακές διαταραχές. Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάστηκε για 3 χρόνια στο Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για ΑΜΕΑ, Χλόη, όπου ήταν υπεύθυνη για προγράμματα παρέμβασης με στόχο την αυτόνομη διαβίωση και την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων.

Από το 2019-2022 εργάστηκε στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς» στο Τμήμα Ενηλίκων, όπου ασχολήθηκε με ένα ευρύ φάσμα ατομικής ψυχοθεραπείας σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές (γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, κοινωνική αγχώδης διαταραχή, διαταραχή πανικού, φοβίες), ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, διαταραχή μετατραυματικού στρες, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, διαταραχή άγχους ασθένειας και σωματικών συμπτωμάτων, καθώς και διαταραχές προσωπικότητας.

Από το 2022, διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στο Μαρούσι, όπου παρέχει υπηρεσίες ψυχοθεραπείας σε ενήλικες.

Εκπαίδευση - Κατάρτιση

Βασική Εκπαίδευση ACT (Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης), Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς.

2ετής Εκπαίδευση στην Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία Βασισμένη στην Ενσυνειδητότητα (Mindfulness-Based Cognitive Therapy), Oxford Mindfulness Centre, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

4ετής Εκπαίδευση στην Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία, Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς.

Μεταπτυχιακός Τίτλος Σπουδών (M.Sc.), Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου, Σκωτία.

Προπτυχιακός Τίτλος Σπουδών, Πτυχίο Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Προπτυχιακός Τίτλος Σπουδών, Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς logo Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης logo Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου logo Πανεπιστήμιο Λευκωσίας logo Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών logo

Ερευνητική δραστηριότητα

Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία και Θεραπείες του ‘Τρίτου’ κύματος : θεωρία και εφαρμογές μίας βασισμένης στις διεργασίες Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας (Process Based CBT / PB-CBT)

Κατανοώντας τους μηχανισμούς αλλαγής στην Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία και την Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία: Κριτική Ανάλυση των Ευρημάτων